Icesave kon niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen door liquiditeitsproblemen bij moederbedrijf Landsbanki. IJsland nationaliseerde Landsbanki, het IMF en enkele Europese landen leenden IJsland ruim 6,5 miljard euro om schulden van de banken terug te betalen, op voorwaarde dat IJsland alle schulden aflost. De Nederlandsche Bank (DNB) verklaarde tevergeefs om meer informatie over Icesave te hebben gevraagd bij de IJslandse toezichthouder.

Door de Europese Centrale Bank (ECB) de supervisie van een grensoverschrijdend bankentoezicht te geven, valt beter te zien hoe banken ervoor staan. Banken die meer dan 30 miljard euro op de balans hebben staan, komen nu onder rechtstreeks toezicht van de ECB te staan. Die krijgt de bevoegdheid in te grijpen als deze zogenoemde systeembanken in de problemen dreigen te komen. De kleinere banken blijven in principe onder het toezicht van de nationale toezichthouders staan.

Resolutiefonds

Een logische volgende stap is dat er ook één stelsel van regels komt. Banken moeten al voldoen aan allerlei voorwaarden zoals het aanhouden van voldoende buffers, maar er zijn ook nog nationale verschillen. Een derde stap is te komen tot een zogeheten Europees resolutiefonds om faillissementen bij banken te kunnen opvangen.

Zover is het nog niet. Daartoe is de oprichting van een Europese Bankenunie nodig, die ervoor moet zorgen dat probleembanken staten niet in gevaar kunnen brengen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl